Virus soorten en wat er tegen te doen

Virussen zijn er sinds het begin van de computers en zelfs al voordat er internet was, het lijkt een eindeloze strijd om de computers veilig te houden. De virussen komen steeds met andere versies en andere mechanismes waarop ze worden uitgevoerd, daarom is het ook zo lastig om ervoor te zorgen dat de computers niet meer besmet worden.

Virussen worden vaak aangehaald als reden waarom computers niet meer werken, al komt het steeds minder vaak voor dat computers stoppen met werken als ze besmet zijn. Het is voor een virus vaak niet de bedoeling om de computer te slopen maar liever om data te verzamelen of te vergrendelen. Het zogeheten vergrendelen van de computer heet “ransomware”. Voornamelijk het vergrendelen van data gebeurd steeds vaker en staat ook wel bekend als “encryptie-virus”, van dit soort virussen zijn al diverse soorten uitgekomen en worden er dagelijks nog slachtoffers gemaakt ondanks de publiciteit in o.a. het nieuws.

Een ander soort virus is de Adware, vaak is dit vrij onschuldig behalve dat het de gebruiker van de computer vrijwel onmogelijk maakt om de computer normaal te gebruiken. Adware is vaak te herkennen aan diverse reclame meldingen en websites die zomaar openen en andere meldingen die zomaar naar voren komen. Vaak is dit om te proberen de computergebruiker te overtuigen om een opschoontool te kopen om dit probleem te verhelpen, als dit opschoon programma gekocht wordt is het vaak alsnog niet zo dat het probleem dan voorbij is.

Om de computer te beschermen tegen diverse virussen is het verstandig om een goede betaalde virusscanner te gebruiken, daarnaast is het ook verstandig om windows up-to-date te houden. Let er ook om browserhulpprogramma`s zoals Java en Flash etc. te updaten, maar het is net zo belangrijk om op te letten dat u naar de juiste website gaat door het adres in de balk te controleren. Het voorkomen van een virus is beter dan ervan genezen.

Regelmatig wordt er ook door “Microsoft” gebeld naar mensen, echter zijn dit oplichters meestal uit India die proberen in uw computer te komen en hier schade aan te richten. Mocht er gebeld worden hang dan direct op ! Microsoft zou u nooit bellen.

Een aantal tips op een rijtje.

  1. Klik nooit op vreemde websites die u niet kent.
  2. Pas op met het openen van bijlages in u email van mensen die u niet kent.
  3. Regelmatig worden er mails gestuurd die bijvoorbeeld zeggen dat er een pakketje geprobeerd te bezorgen is, als u niks verwacht klik er dan niet op, verwacht u wel een pakketje controleer dan goed de mail en de link waar u op moet klikken.
  4. Ook worden er wel eens mails gestuurd van de “bank” dat er bijvoorbeeld gegevens nodig zijn van u voor een nieuwe bankpas, bel altijd u bank voordat u iets invult.
  5. Gebruik een goede virusscanner, wij adviseren Norton Security. te vinden via beveiliging