Het schoonmaken van mijn computer, hoe doe ik dat?

Het schoonmaken van mijn computer, hoe doe ik dat?

Het is slim om eens per jaar je PC eens goed schoon te maken. In een jaar tijd kan een computer namelijk behoorlijk verstopt raken. In dit artikel hebben we het over het binnenwerk van de PC.

Elke PC kan gezien worden als een ware stofmagneet. Door de grote hoeveelheid lucht die door de computerkast stroomt om de onderdelen te koelen, blijft er een hoop stof achter. Dit stof hoopt zich op in de kieren en gaten van de PC en gaat voornamelijk in de koelelementen zitten.

Juist de onderdelen die de meeste koeling nodig hebben, de processor (CPU), de videokaart (GPU) en de voeding (PSU), hebben het meeste last van deze stofophoping. Sommige fabrikanten van computerkasten maken om deze reden gebruik van één of meerdere stoffilters. Deze filters bestaan uit een gaas met gaatjes die klein genoeg zijn om het stof op te vangen maar de lucht door te laten. Deze worden aan de buitkant van de kast geplaatst, waar de lucht naar binnen wordt gezogen. Zo hoeft alleen het stoffilter eens in de zoveel tijd te worden schoongemaakt en kan het schoonmaken van de gehele computerkast uitgesteld worden (een stoffilter houdt helaas niet alles tegen).

Schoonmaaktips:

#1           De makkelijkste manier van schoonmaken is door gebruik te maken van een bus met    perslucht. Deze zijn in de winkel te halen vanaf  €10 ,of te bestellen via de volgende link : (Perslucht ) Houd de bus rechtop en spuit de hele kast uit. Besteed extra aandacht aan de koelblokken van de videokaart en processor. Blaas ook de voeding goed door. Deze onderdelen worden het warmst en stof houdt warmte vast. Naast het feit dat deze onderdelen beter zullen presteren na het schoonmaken, aangezien ze koeler zijn, werkt dit ook mee aan een langere levensduur.

#2           Heb je geen bus met perslucht? Pak een schone/nieuwe verfkwast! In plaats van de kast door te spuiten, beweeg je de kwast voorzichtig door alle kieren en gaten van de kast heen. Neem hierbij ook de computeronderdelen (Hardware) mee. Gebruik hier een stofzuiger bij om het stof op te zuigen dat hierbij vrijkomt.

Let op! Ga nooit met de stofzuigermond door de computer heen om schoon te maken. Dit zorgt voor elektrostatische lading tussen de zuigmond en de hardware en dit kan leiden tot schade aan de componenten.

#3           De plaatsing van de computerkast kan ook helpen bij een schone computer. Staat de computerkast op de vloer? Probeer hem eens op het bureau te zetten, of een andere verhoging. Stof verzamelt zich op een vlakke ondergrond en laat de vloer nou net zo’n ondergrond zijn.   Een verhoging van bijvoorbeeld Ewent kan een mooie oplossing zijn. http://www.ewent-online.com/laptop-pc/standaards/ew1290-verstelbare-cpu-stand-met-zwenkwieltjes.html deze is te verkrijgen in onze winkel voor € 15,-