Apple

Apple LogoApple is sinds zijn oprichting in 1976 uitgegroeid van fabrikant van pc’s en randapparatuur tot een van ‘s werelds grootste leveranciers voor consumenten elektronica. Van all-in-one pc’s tot professionele werkstations, van laptops tot tablets. Er zijn tegenwoordig zelfs horloges te vinden met het ondertussen welbekende appeltje.

Met de Apple I, een volledig handgemaakte pc, werd de eerste stap in de bouw van het imperium gezet. Snel werd deze opgevolgd door de Apple II en niet erg populaire III, waarna in 1984 de Lisa werd geintroduceerd als eerste Apple pc met volledige grafische gebruikersinterface. Al snel werd de Macintosh (128K) op de markt gebracht en werd de consument voor het eerst in aanraking gebracht met de Mac’s zoals we ze nu kennen. Later zou deze nog aangevuld met de vandaag de dag niet weg te denken iMac, de Mac Mini en de Mac Pro voor de professionele gebruiker.

De draagbare revolutie

In 1991 kwam Apple met zijn eerste draagbare pc, de Macintosh Portable welke twee jaar later opgevolgd werd door de Powerbook, een snelle en lichte computer voor de veeleisende, maar mobiele gebruiker. Deze zou nog jarenlang een van de meest populaire Apple producten blijken. Met later de wat voordeligere iBook voor de ‘normale’ gebruiker. Later zouden beide laptops opgevolgd worden door respectievelijk de MacBook, MacBook Pro en later de MacBook Air.

2001 is het jaar dat Apple wederom een nieuwe weg in slaat met de introductie van een draagbare muziekspeler als alternatief voor de immens populaire discman, de iPod, wederom een uiterst populair product gebleken. Vijf generaties iPod (Classic) later vergezeld door de iPod Shuffle, Mini, Nano en iPod Touch.

De iPhone en iPad

Op 29 juni 2007 introduceert Apple zijn nieuwste ‘revolutionaire’ product, de iPhone! Wonderbaarlijk genoeg bleek ook dit product weer uiterst gewild te zijn bij niet alleen de consument, maar ook de zakelijke gebruiker. Ondertussen zijn we alweer op zeven generaties verder met de achtste onderweg. Maar hier stopt het succes van Apple op de mobiele markt niet, want wanneer ze op 3 April 2010 de iPad introduceren kan het niet meer stuk. Deze tablet is het ideale apparaat voor iedere gebruiker, zowel consument als zakelijk. Van snel even wat opzoeken op internet of een e-mail versturen, tot boeken lezen en zelfs de professionele grafisch artiest kan tegenwoordig met de krachtige iPad Pro zijn werk overal ter wereld doen.

Slimme horloges en nog veel meer

Uiteraard kon Apple niet achterblijven bij de rest van de fabrikanten met hun fitness- en horloges en zodoende introduceren zij in 2016 de Apple Watch. Snel even een mailtje bekijken of een belletje, zelfs dat kan met dit slimme horloge. Verder komen ze later dit jaar met de HomePod, een slimme draadloze speaker en zou Apple ook bezig zijn met een electrische auto. Al met al is Apple momenteel niet meer weg te denken uit de woonkamer, kantoor en het straatbeeld.